Lappo

Publicerad den 30 juni 2016

Lappo är en ö i södra delen av Ålands östligaste kommun, Brändö. Lappo är ca. 8 kvadratkilometer stort, med största utsträckningen från norr till söder 4,3 kilometer. Ön har omkring 35 invånare året runt och många fler under sommaren. På Lappo finns butik med postombud, bibliotek, gästhamn, museum, ungdomsgård, sommarrestaurang, gästhem, minigolfbana och vandringsled. Från byns hamn Finnvik trafikerar M/S Spoven till grannön Asterholma och Asterholma stugby i samma kommun. Från färjfästet i sydväst går en vajerfärja till grannbyn Björkö i Kumlinge kommun. Historiskt utgjorde de tre byarna Lappo, Björkö, Asterholma området ”Björköbol” – samma område som idag har postadress 22840 Lappo.

Lappo har varit befolkat sedan 1200- eller senast 1300-talet. Om Lappos tidiga historia bevittnar den sk. Lapporingen, en romersk ring som hittades på ön på 1930-talet och som numera finns uppställd på Ålands museum. Senare gick den gamla postrutten mellan Sverige och Finland över Lappo och vidare till Kumlinge i söder och Torsholma i norr. På 1800-talet började byborna intressera sig för kultur och bildning. 1882 grundades i Lappo det äldsta folkbiblioteket på Åland, Lappo skola grundades 1887, Lappo Ungdomsförening 1895, Lappo Andelsbank 1925 och Lappo Handelslag 1941. Ungdomsföreningens föreningslokal Klockkulla från 1931 är ursprungligen ritat av Lars Sonck.
 
Byns hamn Finnvik har en populär gästhamn med plats för 90 båtar. Från gästhamnen är det bara ett stenkast till butiken, posten, restaurangen och Skärgårdsmuseet med dess smedja. Med båt ligger Lappo en lagom dagstur från t.ex. Nystad, Åbo, Pargas, Nådendal, Gustavs, Nagu eller Iniö. Lappo ligger även bekvämt längs vägen för de som är på väg till Mariehamn, Kumlinge, Enklinge eller längre västerut. Öns koordinater är 60°19,03′N och 20°59,90′E.

Det är lätt att komma till Lappo även utan egen båt. Ön ligger längs Ålandstrafikens sk. Norra linje, som går från Gustavs i Egentliga Finland till Vårdö på Åland.

← Tillbaka