HAMNARNA


21 hamnar i Stockholms, Ålands och Åbolands skärgårdar får EU-stöd.

Central Baltic har beslutat stödja utvecklingen av 21 små hamnar i Stockholms, Ålands och Åbolands skärgårdar med 30 miljoner kronor. Värmdö, Österåkers och Norrtälje kommun samt länsstyrelsen och landstinget svarar för medfinansiering i Sverige.

Totalt kommer Seastop att investera 40 miljoner kronor i de 21 hamnarna. Det i sin tur lockar fler att besöka öarna vilket ökar intäkterna för lokala näringsidkare i skärgården.

Stockholms skärgård

Harö

Harö ligger norr om Sandhamn, söder om Möja – ganska precis mittemellan. Hit går både Cinderella- och Vaxholmsbåtarna. Affären hittar du inne i fladen, på den lilla ön Gummerholmen som du hittar vid Harös nordostligaste del. För att komma till oss behöver du en egen båt.

Husarö

Husarö hittar du där den norra ytterskärgården öppnar sig, blir kargare och än mer storslagen. Husarö, som ligger i Österåkers kommun, är ungefär 2,5 km lång. Till fots kan man gå på upptäcktsfärd på ön. Västra delen av ön är i stort sett obebyggd, medan den östra delen är mer bebyggd. Kulturlandskap med ängar och lövträd, som skiftar under vandringen till vacker tallskog och släta klippor. Bebyggelsen sträcker sig sällan ner till stränderna, till skillnad från många andra bebyggda öar i skärgården.

Ingmarsö

Ingmarsö Gästhamn ligger centralt på öns södra sida. Här finns all service en gästhamns ska ha, färskvatten, landström, bastu, dusch, toaletter och båttömningsstation. I närheten finns waxholmsbryggan, affären, krogen och bagarboden. Intill gästhamnen finns båtvarv. Ingmarsö har en genuin skärgårdsmiljö och erbjuder utflykter i ett vackert jordbrukslandskap.

Kyrkviken Berg

Möjas "centralort" med turistbyrå, livsmedelsbutik och bensinstation, hemslöjdsbutik samt restauranger, bageri och café. I Berg finns hembygdsmuseet, kyrkan, dansbanan och boulebana och här kan du hyra stuga eller rum och även cyklar och kajaker. Gästhamnen ligger i Kyrkviken.

Långviks inre hamn

Liten fiskehamn på Möjas nordöstra sida. Platser finns vid långa bryggan på vikens västra sida. Tillfällig förtöjning tillåten innanför ångbåtsbryggan för proviantering. Möja är en levande skärgårdsö med över 60 småföretag som sysslar med allt från båtbyggeri till sjukvårdsupplysning. Skärgårdsgalleriet i Långvik bedriver försäljning av konst, skärgårdsböcker samt hantverk.

Långviks yttre hamn

Från Långviks ångbåtsbrygga har man en fantastisk utsikt över ytterskärgården. I Långvik finns sommaröppen livsmedelsbutik, gästhamn, Skärgårdsgalleriet, gästhem och sommarkiosk.

Löka Hamn

Löka gästhamn har ca 7 gästplatser. Hamnen ligger en distans från Kyrkviken och Berg på Möja där butiker, restauranger och bensinstationen finns. Ett alternativ för den som vill ha det lite lugnare!

Lökholmen

KSSS gästhamn på Lökholmen intill Sandhamn. 150 platser. Y-bommar och bojar i den yttre hamnen. Ankare i den inre hamnen, obs inloppet är 2,3 m dj till den inre hamnen vid normalvattenstånd. Gratis passbåt till Sandhamn varje heltimme.

Möjaström

Den sydligaste bryggan på stora Möja. Här stannar Waxholmsbåtarna, taxibåtar och färjor med varor och material till företagen på ön. Det finns en gästbrygga samt bränslemack. Härifrån är det gångavstånd till Berg där det finns restauranger och lanthandel.

Nässlingen

Här finns ett sommarparadis med en solnedgång som aldrig blir tråkig. På ön finns bryggor, restauranger, hotell och stugor. En fullt utrustad konferensavdelning och en bastu- och relaxavdelning, precis vid vattenbrynet. Sandstrand, motionsspår, utegym och stora ytor för busiga hundar. Nässlingen är en liten ö som passar perfekt för bröllop, konferenser och fester.

Norra Stavsudda

Hamnen ligger i den skyddade fladen som bildas mot Lindholmen/Saxaren. Norra Stavsudda är en levande skärgårdsö och i anslutning till hamnen hittar du lanthandel, bensinstation, båtvarv, kajakuthyrning, sommarkrog. I hamnen finns också möjlighet att tanka färskvatten.

Rödlöga

Gör ett besök i Rödlögaboden - känn dofterna, smaka på en vällagrad 1878, en skiva parmaskinka eller lite av den egna skagenröran och njut av den trivsamma stämningen i butiken! Det mesta av det bästa finns i denna välsorterade skärgårdsbutik.

Svartsö

I den mellersta delen av Stockholms skärgård ligger Svartsö, en av de större öarna i området. På sommarhalvåret tar det cirka 1,5 timme att åka båt ut från Stockholm till Svartsö. Med båt från Värmdö tar det cirka 40 minuter. Både Waxholmsbåt och Cinderella trafikerar ön. På svartsö finns förutom gästhamnen i Alsvik även restaurang, butik och vandrarhem och mycket mer.

Ålands skärgård

Bomarsunds gästhamn

Besökshamnen i Notviken har 30 båtplatser. Vår gästhamn ligger mitt bland Bomarsunds fästningar med gott om historiska sevärdheter. På området finns även Restaurang, Strandbastu och grillplats. Vi har även stugor som är utrustade med kök och badrum.

Degerby

Degerby gästhamn – en centralt belägen gästhamn i Ålands Degerby. Nära till allt: butik, bensin, bank, rest. mm Vi har ca 30 platser. Det finns eluttag, vatten, bränsleautomat o slamsug. Servicehus med wc, dusch, tvättstuga o möjl till bastu. Sopstation.

Fiskö gästbrygga

Besökshamn i Norrviken precis invid norra Ålands farled. Flytbryggan ytterst är besöksbrygga samt den lilla träbryggan längs berget. Från land hittar du till bryggan genom att svänga av till vänster just när du kommer in till byn. På vägen till bryggan passerar du midsommarstången

Kökar Sandviks gästhamn

Vi har 50 båtplatser. På våran gästhamnsbrygga kan vi erbjuda er elanslutning, trådlöst internet och Ålands bästa kommunala vatten. I hamnkontoret har vi butik, bränsleförsäljning, uthyrning av cyklar och kajaker, väderinfo, mm.

Lappo Gästhamn

Vi bjuder på en trevlig besöksplats med full service. Hamnavgiften innehåller el, bastu, dusch, vatten, båttanktömning, avfallshantering och andra hamntjänster.

Sjökvarteret Mariehamn

Vid stranden av Slemmern, strax norr om Mariehamns Österhamn, finner du Sjökvarteret, en levande marin miljö med båtbyggeri, smide och annat hantverk jämte museum och sommarrestaurang. Här finns hamn för traditionella skutor och träbåtar med 300 m kaj och det mesta i serviceväg.

Åbolands skärgård

Bromarv skärgårdshamn

Sommartorget är välbesökt och hamnen har bränslestation, cafe, bastu, tvättmaskin och simstrand. Kajen har nyligen byggs ut och förlängts. Med hjälp av Seastop-projektet 2018-2020 byggs fler båtplatser med gästhamnsbrygga, fler WC och duschar samt bättre upplevelser för barn och unga.

Peterzens

Peterzéns är ett utmärkt ställe för seglare som söker vila och rekreation. Den vindskyddade hamnen ligger i Åbo skärgård vid Kustavi. Peterzéns gästhamn har ca. 100 gäst förtöjningsbojar, samt kajplats för 7 större båtar. Här hittar du även restaurang, butik, övernattning, bastu och kvällsunderhållning.