Genom ett EU-projektet har investeringar gjorts i 18 små hamnar i Stockholms, Ålands och Åbolands skärgårdar. Genom projektet har drygt 40 miljoner kronor investerats i hamnarna. Syftet med projektet var att utveckla små hamnar för att lyfta servicenivån, stödja turismen och därmed möjliggöra en levande skärgård. Typiska investeringar i hamnarna har varit nya flytbryggor, toaletter, duschar, bastu och avsaltningsanläggningar för havsvatten. Totalt har 400 nya båtplatser skapats, fördelat på de olika hamnarna.
Harö ligger norr om Sandhamn, söder om Möja – ganska precis mittemellan. Hit går både Cinderella- och Vaxholmsbåtarna. Affären hittar du inne i fladen, på den lilla ön Gummerholmen som du hittar vid Harös nordostligaste del. För att komma till oss behöver du en egen båt.
Husarö hittar du där den norra ytterskärgården öppnar sig, blir kargare och än mer storslagen. Husarö, som ligger i Österåkers kommun, är ungefär 2,5 km lång. Till fots kan man gå på upptäcktsfärd på ön. Västra delen av ön är i stort sett obebyggd, medan den östra delen är mer bebyggd. Kulturlandskap med ängar och lövträd, som skiftar under vandringen till vacker tallskog och släta klippor. Bebyggelsen sträcker sig sällan ner till stränderna, till skillnad från många andra bebyggda öar i skärgården.
Ingmarsö Gästhamn ligger centralt på öns södra sida. Här finns all service en gästhamns ska ha, färskvatten, landström, bastu, dusch, toaletter och båttömningsstation. I närheten finns waxholmsbryggan, affären, krogen och bagarboden. Intill gästhamnen finns båtvarv. Ingmarsö har en genuin skärgårdsmiljö och erbjuder utflykter i ett vackert jordbrukslandskap.
Möjas "centralort" med turistbyrå, livsmedelsbutik och bensinstation, hemslöjdsbutik samt restauranger, bageri och café. I Berg finns hembygdsmuseet, kyrkan, dansbanan och boulebana och här kan du hyra stuga eller rum och även cyklar och kajaker. Gästhamnen ligger i Kyrkviken.
Liten fiskehamn på Möjas nordöstra sida. Platser finns vid långa bryggan på vikens västra sida. Tillfällig förtöjning tillåten innanför ångbåtsbryggan för proviantering. Möja är en levande skärgårdsö med över 60 småföretag som sysslar med allt från båtbyggeri till sjukvårdsupplysning. Skärgårdsgalleriet i Långvik bedriver försäljning av konst, skärgårdsböcker samt hantverk.
Från Långviks ångbåtsbrygga har man en fantastisk utsikt över ytterskärgården. I Långvik finns sommaröppen livsmedelsbutik, gästhamn, Skärgårdsgalleriet, gästhem och sommarkiosk.
Löka gästhamn har ca 7 gästplatser. Hamnen ligger en distans från Kyrkviken och Berg på Möja där butiker, restauranger och bensinstationen finns. Ett alternativ för den som vill ha det lite lugnare!
KSSS gästhamn på Lökholmen intill Sandhamn. 150 platser. Y-bommar och bojar i den yttre hamnen. Ankare i den inre hamnen, obs inloppet är 2,3 m dj till den inre hamnen vid normalvattenstånd. Gratis passbåt till Sandhamn varje heltimme.
Den sydligaste bryggan på stora Möja. Här stannar Waxholmsbåtarna, taxibåtar och färjor med varor och material till företagen på ön. Det finns en gästbrygga samt bränslemack. Härifrån är det gångavstånd till Berg där det finns restauranger och lanthandel.
Här finns ett sommarparadis med en solnedgång som aldrig blir tråkig. På ön finns bryggor, restauranger, hotell och stugor. En fullt utrustad konferensavdelning och en bastu- och relaxavdelning, precis vid vattenbrynet. Sandstrand, motionsspår, utegym och stora ytor för busiga hundar. Nässlingen är en liten ö som passar perfekt för bröllop, konferenser och fester.
Hamnen ligger i den skyddade fladen som bildas mot Lindholmen/Saxaren. Norra Stavsudda är en levande skärgårdsö och i anslutning till hamnen hittar du lanthandel, bensinstation, båtvarv, kajakuthyrning, sommarkrog. I hamnen finns också möjlighet att tanka färskvatten.
I den mellersta delen av Stockholms skärgård ligger Svartsö, en av de större öarna i området. På sommarhalvåret tar det cirka 1,5 timme att åka båt ut från Stockholm till Svartsö. Med båt från Värmdö tar det cirka 40 minuter. Både Waxholmsbåt och Cinderella trafikerar ön. På svartsö finns förutom gästhamnen i Alsvik även restaurang, butik och vandrarhem och mycket mer.
Besökshamnen i Notviken har 30 båtplatser. Vår gästhamn ligger mitt bland Bomarsunds fästningar med gott om historiska sevärdheter. På området finns även Restaurang, Strandbastu och grillplats. Vi har även stugor som är utrustade med kök och badrum.
Degerby gästhamn – en centralt belägen gästhamn i Ålands Degerby. Nära till allt: butik, bensin, bank, rest. mm Vi har ca 30 platser. Det finns eluttag, vatten, bränsleautomat o slamsug. Servicehus med wc, dusch, tvättstuga o möjl till bastu. Sopstation.
Vi bjuder på en trevlig besöksplats med full service. Hamnavgiften innehåller el, bastu, dusch, vatten, båttanktömning, avfallshantering och andra hamntjänster.
Vid stranden av Slemmern, strax norr om Mariehamns Österhamn, finner du Sjökvarteret, en levande marin miljö med båtbyggeri, smide och annat hantverk jämte museum och sommarrestaurang. Här finns hamn för traditionella skutor och träbåtar med 300 m kaj och det mesta i serviceväg.
Sommartorget är välbesökt och hamnen har bränslestation, cafe, bastu, tvättmaskin och simstrand. Kajen har nyligen byggs ut och förlängts. Med hjälp av Seastop-projektet 2018-2020 byggs fler båtplatser med gästhamnsbrygga, fler WC och duschar samt bättre upplevelser för barn och unga.
Peterzéns är ett utmärkt ställe för seglare som söker vila och rekreation. Den vindskyddade hamnen ligger i Åbo skärgård vid Kustavi. Peterzéns gästhamn har ca. 100 gäst förtöjningsbojar, samt kajplats för 7 större båtar. Här hittar du även restaurang, butik, övernattning, bastu och kvällsunderhållning.